Mogyoród

ismertető, Mogyoródi képek, galéria




Mogyoród

Mogyoród Budapesttől 18 km-re található az M3-as autópálya mentén, a Cserhát délnyugati nyúlványát képező Gödöllői-dombság K-Ny-i irányú mély völgyeinek egyikében. A lakosság lélekszáma 5000 fő, a népesség azonban gyors ütemben nő, mivel egyre többen fedezik fel a falu nyugalmában és a nagyváros közelségében rejlő előnyöket.

Ennek ékes bizonyítéka a település egyik legkésőbb épült része, a Szentjakab Parkfalu, mely gyönyörű fekvésével és kedvező megközelíthetőségével nyújt minőségi életkörülményeket az ide költözőknek.

A település sajátos adottsága, hogy szinte kettészeli az autópálya, ami könnyű és gyors elérhetőségét biztosítja. Gépjárművel megközelíthető még a 3-as főútról, valamint Fót és Szada irányából. A budapesti Örs vezér térről induló HÉV gyors és gyakori kapcsolatot biztosít mind a fővárossal, mind pedig Gödöllővel. A HÉV-állomást rendszeres buszjárat is összeköti a község többi részével.

Mogyoród kedvező elhelyezkedésének köszönhetően már az ókorban és a középkorban is lakott település volt. Ezt különböző leletek bizonyítják. Kiemelkedő történelmi esemény volt az 1074. március 14-én lezajlott mogyoródi csata, amelyben Géza és László Árpád-házi hercegek döntő győzelmet arattak a német császár által támogatott Salamon király felett, megszüntetve a hűbéri függőséget. A győzelem emlékére László bencéseket telepítve, apátságot alapított a mai Klastrom hegyen. Ma az apátság helyén park és emlékmű áll.

Természeti adottságai miatt Mogyoród kiválóan alkalmas kisebb kirándulásokra, sétákra, télen szánkózásra. A dimbes-dombos táj legmagasabb pontja a Somlyó-hegy (Gyertyános 326 m), melyen a Makovecz Imre által tervezett Szent László kilátó-kápolna található. Mogyoród természetes vizekben gazdag, területét keresztül szeli a Csíkvölgyi-forrásból eredő Mogyoródi-patak. Határában található még a Sződrákosi-patak. Állóvizeink a Pusztaszentjakabi-tó (Tölgyesi-tó) és a Kerek-tó. A táj nemcsak szépségével, hanem karakteres boraival és a környéken egyedi pincesorával is elcsábítja az ide látogatót.

A község látványosságai közé tartozik a római katolikus templom, amely 1745-1749 között épült és főoltárán a Bebó Károly által alkotott Szent Mihály arkangyalt ábrázoló faszobor áll. A templom mellett kőből faragott Nepomuki Szent János szobor, továbbá a Migazzi Károly váci püspök által építtetett emeletes, barokk plébánia látható az 1770-es évekből. A temetődomb tetején szintén barokk kálvária áll ugyanebből az időből. Fontos megemlíteni, hogy a községben szalézi szerzetes nővérek telepedtek le, és jelenleg is óvodát működtetnek.

A lakosság Mogyoród két pontján is emléket állított a település történelme legkiemelkedőbb személyiségének, Szent Lászlónak. A szent királyt ábrázolja a Somlyó-hegyi kilátó kápolnájában a Sebestyén Zoltán fafaragó művész által készített faszobor, míg a község egyik terén bronzba öntött alakja található.

Érdemes betérni a Faluházba is, ahol egyre gazdagodó bemutatót találhatunk a község múltjáról. Mogyoród lakossága hagyományőrző közösség, szokásaiknak részben történelmi, részben pedig vallási gyökerei vannak. Az egyes ünnepeken és évente visszatérő rendezvényeken egyre több látogató vesz részt.

Kiemelt helyet foglal el az éves turisztikai eseménynaptárban a Forma-1-es Magyar Nagydíj, mely a technikai sportok kedvelőinek százezreit vonzza minden évben a településre, hazánkból és külföldről egyaránt. A verseny négy napjára a község élete felpezsdül, lélekszáma a többszörösére duzzad. A köztudatban Mogyoród neve egyet jelent a Hungaroringgel, ugyanakkor a település vezetése igyekszik megismertetni a turistákat Mogyoród történelmével, hagyományaival, jellegzetességeivel is, amire ez a sportesemény kiváló lehetőséget teremt.

Újonnan létesült turisztikai létesítményük az országszerte is egyedülálló vízi élménypark, az Aquaréna. Érdekes és hasznos szolgáltatásaival várhatóan jelentős számú pihenni és szórakozni vágyót vonz majd Mogyoródra. A turisztikai vonzerő növeléséhez járulnak hozzá többek között a szabadtéri és fedett gokartpályák és a vezetéstechnikai centrum is.

A főváros közelsége és a jó közlekedési lehetőségek miatt egyre több vállalkozó és szolgáltató telepszik meg a községben, javítva ezzel a helyi foglalkoztatottság mértékét. Iparterületünkön foglalkoznak többek között labdagyártással, síkháló-, napellenző- és nyílászáró készítéssel és forgalmazással is.

A Mogyoródra látogatókat csendes, nyugodt, tiszta környezetben több mint 200 magánszálláshely, ízletes ételeket kínáló éttermek, valamint családias hangulatú panziók várják, melyek között rendezvény- és konferencia turizmusra szakosodott vendéglátóegység is működik.

Települések Mogyoród közvetlen közelében

Települések Mogyoród környékén